Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Αϊτή: Πρωτοπόρος στο ντόπινγκ

Προχθές πέθανε από καρδιακό ο Ζαν-Κλωντ Ντυβαλιέ, γιος του Φρανσουά Ντυβαλιέ ή "Papa Doc". Ο Ζαν-Κλωντ το 1971 που ανέλαβε την εξουσία από τον πατέρα του, άλλαξε τη σημαία και τη διαμόρφωσε... φασιστικά. Πώς; Επανέφερε τα χρώματα του 19ου αιώνα, την εποχή της Αυτοκρατορίας της Αϊτής, το μαύρο και το κόκκινο, χρώματα χρησιμοποιημένα κυρίως από την παγκόσμια ακροδεξιά.

Σημαία της εποχής. Ο διαχωρισμός είναι κάθετος και ο θυρεός στο κέντρο είναι μεγάλος.
Σημερινή σημαία. Ο διαχωρισμός είναι κάθετος και ο θυρεός στο κέντρο είναι μικρότερος και με κάποιες αλλαγές.

Τότε λοιπόν θυμήθηκα ότι με την πάνω σημαία είχε συμμετάσχει η Αϊτή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974. Κι επί τη ευκαιρία, η Αϊτή στο μοναδικό Παγκόσμιο Κύπελλο που συμμετείχε (με τις ευλογίες του καθεστώτος), έγινε η πρώτη ομάδα που, έστω ένας παίκτης της (στο Μουντιάλ πάντα μιλώντας) υπέπεσε σε παράβαση, καθώς η FIFA έκανε τεστ για ντόπινγκ.

Συγκεκριμένα, μετά τον αγώνα της με την Ιταλία, έγινε ντόπινγκ κοντρόλ. Ο Ερνστ Ζαν-Ζοζέφ (σήμερα 66 ετών), θρύλος της ομάδας Sting (=κεντρί) από το Σικάγο και της Βιολέτ από το Πορτ-ω-Πρένς της Αϊτής, έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου (τελική φάση), ο οποίος συλλαμβάνεται για χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Στο ίδιο Παγκόσμιο Κύπελλο, στον όμιλο Α, οι δύο Γερμανίες (Δυτική και Ανατολική, ή καλύτερα η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία και η Λαϊκή Δημοκρατία) προκρίθηκαν αμφότερες στην επόμενη φάση.

Τέλος, αυτό ήταν το πρώτο (και τελευταίο;) Μουντιάλ της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (τότε λεγόταν Ζαΐρ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Υβριστικά και ειρωνικά σχόλια θα διαγράφονται!
WARNING: Insulting comments will be deleted!